Siirry sisältöön

Sorateille reitittämisen pelisäännöt

Tehdessä reitti Soralle.fi-palvelussa pitää ottaa huomioon tietyt eritysseikat. Käyn ne läpi tässä kirjoituksessa tarkemmin.

Reitti ei ota huomioon kääntymisrajoituksia

ei saa ajaa näinTämä on ensimmäinen tärkeä huomioitava asia. Koska reititys perustuu maastokartan tieviivoihin, ei niillä ole tietoa kääntymisrajoituksista (eli siis esimerkiksi että jostain risteyksestä ei saa kääntyä vasemmalle). Näin ollen palvelussa tehty reitti saattaa ohjata ajamaan liikennesääntöjen vastaisesti. Ohessa esimerkki, jossa reitti menee pieleen.

Väyläviraston tiedoissa (Digiroad-datassa) kääntymisrajoitukset olisivat valmiina, mutta niiden ottaminen huomioon vaatisi huomattavan paljon työtä.

Tämä ei ole niin merkittävä asia sorateillä, kaukana kaupungeista, koska siellä kääntymisrajoituksia tulee harvemmin vastaan.

Reitti ei ota huomioon kaikkia ajokieltomerkkejä

ajokieltomerkki väärinKartalle saa näkymään kaikki ajokieltomerkit Digiroadista, mutta näitä kaikkia reitityksessä ei oteta huomioon. Syy tähän on se, että monet ajokieltomerkeistä eivät Digiroadissa ole oikeilla paikoillaan. Esimerkiksi sivutien alussa oleva ajokieltomerkki saattaa Digiroadissa olla keskellä päätietä. Ohessa tästä esimerkki Jyväskylän läheltä. Oikeasti ajokieltomerkki on samassa paikassa puomin kanssa.

Olisi mukavaa ottaa huomioon kaikki ajokieltomerkit, mutta tällä hetkellä en keksi, miten se olisi mahdollista. Tämä ei kuitenkaan ole niin iso ongelma, kuin miltä se voi vaikuttaa, kahdesta syystä:

  • usein ajokieltomerkin kyljessä on myös portti, ja ne reititys ottaa huomioon, ja
  • monet ajokieltomerkit ovat rajoitetuilla yksityisteillä, jotka nekin otetaan reitityksessä huomioon.

Reitti saattaa viedä pihoihin tai muille yksityisalueille

pihan läpiVarsinkin, jos reitityksessä on valittu, että suositaan ajoteitä eli kaikista pienimpiä teitä, puhumattakaan ajopoluista (paksuista katkoviivoista), on vaarana, että reitti vie pihojen läpi tai muille yksityisalueille. Aina näitä alueita ei ole edes sen kummemmin merkitty kylteillä, mutta on erittäin tärkeää käyttää omaa harkintaa reitin seuraamisessa näissä tapauksissa. Mieluummin jättää pihoihin ajamatta, jos yhtään epäilee, saako sinne ajaa. Ja jos tien varressa on jokin kieltomerkki tai merkki yksityisalueesta, kannattaa kääntyä takaisin. 

Maastokartasta näitä tilanteita on hankala, mutta ei ehkä mahdoton, selvittää. Voisi jossain vaiheessa kokeilla, saisiko reitityksen vaikkapa huomauttamaan käyttäjää, jos reitti näyttää tässä suhteessa epäilyttävältä. Ohessa esimerkki pihasta, jonka läpi menee ajotie, mutta jos on kyltti yksityisalueesta. Läpi pääsee periaatteessa ajamaan, mutta kannattaa jättää niin tekemättä.

 

Ajopolut saattavat viedä ajoneuvoilta kielletyille reiteille

kuntopolutAjopolut (paksut katkoviivat) on oletuksena pois päältä, eli niille reititys ei vie. Jos kuitenkin haluaa reitittää niille/niiden kautta, niin ne voi laittaa päälle, mutta tällöin on ehdottomasti huomioitava se, että varsinkin taajamissa ja kaupungeissa voi reitti viedä yllättäviin paikkoihin. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi hiihtoladut ja kuntopolut ovat yleensä ajopolkuina maastokartassa. 

Ohessa esimerkki Jyväskylästä, jossa lenkkeilijä saattaisi närkästyä vastaan tulevasta moottoripyöräilijästä. Toki, jos alla on fillari, ja tekee reitin fillari-profiilia käyttäen, ei tämä ole mikään ongelma.

Olen miettinyt keinoja ottaa ajopolut taajamissa pois reitityksestä moottoripyörälle ja jossain vaiheessa tähän luultavasti keksin jonkin ratkaisun. Vielä sellaista ei kuitenkaan ole.

Toisin sanoen, salli ajopolut reitityksessä vain, jos tiedät aivan varmasti, mitä olet tekemässä, ja tarkista reitti huolellisesti ennen sen ajamista. Kun tehdään reittiä tarpeeksi kauas kaupungeista, niin toki riski eksyä väärille urille myös pienenee.

Ajopolkuihin liittyy myös se huomioita asia, että ne voivat hyvinkin viedä erittäin lähelle asutusta, pihojen läpi tai talojen takapihoille. Käytä tällöin omaa harkintaa sen suhteen, onko siitä suotavaa ajaa, ja ole valmis kääntymään takaisin.

Reiteiltä saattaa löytyä karttaan merkitsemättömiä ajokieltoja ja puomeja

Kaikkia yksityisteiltä löytyviä liikennemerkkejä tai puomeja ei ole kunta hyväksynyt. Käsitykseni mukaan ne pitäisi kunnalla hyväksyttää, jos tie on yleisessä käytössä eikä ole esimerkiksi maanviljelijän omalle pellolle johtava peltotie, jossa on vain maatalousliikennettä. Tällaisia hyväksymättömiä puomeja ja merkkejä ei välttämättä löydy myöskään maastokartasta tai Digiroadista. Siitä huolimatta suosittelen, että niitä noudatetaan niin kuin ne olisivat virallisia merkkejä, koska satunnaisen ohikulkijan on mahdoton varmasti tietää, onko portti tai merkki hyväksytty vai ei. Joka tapauksessa, joku on sen siihen laittanut luultavasti hyvästä syystä, joten mielestäni sitä on silloin syytä kunnioittaa.

Jos kuitenkin epäilee perustellusta syystä, että portti tai ajokieltomerkki on täysin ilman lupaa asetettu ja esimerkiksi haittaa liikennettä, voinee asiasta olla yhteydessä tiekuntaan tai kuntaan. 

Joka tapauksessa, Soralle.fi-palvelussa on toiminto "Omat paikat", jossa kirjautunut käyttäjä voi lisätä kartalle puomeja, ajokieltomerkkejä ja "Vain osakkaille" -merkkejä, jotka sitten näkyvät kartassa kaikille reittien tekijöille. Tätä kannattaa hyödyntää reiteillä liikkuessaan. Vielä näitä merkkejä ei oteta kuitenkaan huomioon reitityksessä, mutta se on tulossa mukaan jossain vaiheessa.

Nyrkkisääntö: reitti kannattaa tarkistaa ennen ajamista

Yleisenä neuvona sanoisin, että reitti kannattaa katsella vähintäänkin pääpiirteittäin läpi ennen sen seuraamista tai lataamista GPX-tiedostona. Kartalla kannattaa pitää näkyvissä ajokieltomerkit ja tutkia, osuuko niitä reitille. Kuten sanoin aiemmin, eivät ajokieltomerkit ole aina oikeilla paikoillaan Digiroadissa, mutta ne kannattaa reitin varrelta tutkia siitä huolimatta. Kääntymisrajoituksista ei yleensä tarvitse niin välittää kaupunkien ulkopuolella, mutta nekin voi reitiltä koittaa tarkistaa etukäteen. 

Myös pihat kannattaa tarkistaa ja jos epäilee, että pihapiiristä ei saa ajaa, niin laittaa sitten uuden reittipisteen tai pari sopivasti, jotta pihapiiri tai muu vastaava alue tulee kierrettyä. Tai sitten varautuu henkisesti siihen, että tien päällä voi joutua muuttamaan suunnitelmaa, ja katsoo vaikka valmiiksi, mitä kautta alueen voisi kiertää. Meillä on täällä paljon teitä ajettavaksi, joten jos jokin tie jää asutuksen vuoksi ajamatta, niin sen ei pitäisi olla iso ongelma. Pyritään pitämään moottoripyöräilijöiden maine hyvänä.

Suunnitelmissa on myös tehdä Soralle.fi-palveluun reitin seuraamiseen toiminto, jolla voisi pyytää kiertämään esteen, ja saisit kiertotien samoilla reititysasetuksilla.

Lopuksi vielä itsestäänselvyydeltä tuntuva ohje: noudata aina ensisijaisesti liikennesääntöjä reittiä seuratessa ja varaudu yllätyksiin Suomen pienillä ja syrjäisillä sorateillä.